Intervenció
La primera fase d’intervenció de la imatge i el seu conjunt escultòric es va centrar en el procés de neteja.
En primer lloc, es va fer una neteja mecànica superficial de la policromia i dels daurats. Una segona fase d’aquest procés es va centrar en diferents assajos de solubilitat de pigments i aglutinants, per a valorar en diferents prospeccions de neteja els paràmetres de dissolvents que cal utilitzar en l’eliminació de depòsits, brutícia, repintades i vernissos. Una vegada determinats els paràmetres que s’han d’utilitzar, es va dur a terme una neteja fisicoquímica tant de les policromies com dels daurats.
En el rostre de la imatge es va fer una neteja en la qual es va eliminar la repintada que emmascarava la policromia original del coll i del front. A continuació es va dur a terme una neteja mecànica a punta de bisturí dels durs estucs que cobrien part dels cabells daurats originals de la Mare de Déu i del volum del seu front. Després de dur a terme aquesta intervenció, van quedar a la vista diferents daurats, la qual cosa evidenciava les diferents intervencions que la imatge ha tingut al llarg de la seua història, així com la policromia antiga de tonalitat rosàcia molt clara.
En la túnica i el mantell de la Mare de Déu es va fer una neteja fisicoquímica del daurat, així com de les diferents policromies.
Pel que fa a les mans de la Mare de Déu, es va procedir a l’eliminació, mitjançant una neteja fisicoquímica, dels diferents estrats de repolicromies i vernissos que emmascaraven el cromatisme original de la policromia de les dues mans.
Tant en el Jesús infant com en els Sants Innocents, també es va fer una neteja fisicoquímica. Després d’aquesta neteja, van quedar evidenciats els deterioraments que estaven ocults per les repintades i la densa capa de brutícia, i es van descobrir moltes abrasions provocades per les joies que portaven, pèrdues de veladures en la policromia i reposicions d’algunes de les falanges de les mans i del braç d’un dels Innocents.
En la peanya original de la imatge es va procedir amb una combinació de neteja mecànica i química. Després d’aquesta neteja, va quedar a la vista una peanya daurada. De l’or original d’aquesta a penes en quedaven restes.
Una de les fases d’intervenció amb major rellevància en el procés d’intervenció de la imatge va ser l’eliminació del travesser central que se situava a l’altura de les mans de la Mare de Déu. En aquest procés va resultar fonamental el suport que es va tindre de l’estudi radiogràfic d’aquesta zona, mitjançant el qual es va poder determinar que aquest travesser no formava part estructural en la subjecció dels braços, per la qual cosa l’eliminació d’aquest no suposava cap dany per a la imatge. Per a això, es va anar desbastant i rebaixant a poc a poc la fusta fins a l’eliminació total.
El següent procés d’intervenció va ser la reparació de tots els xicotets clevills, així com l’estucament i anivellat de pèrdues. Per a això es va utilitzar un estuc natural de similars característiques que l’original. Una vegada estucats tots els trossos que faltaven, es va procedir amb la fase de reintegració cromàtica de la policromia. Per a això es van combinar, segons les zones que s’havia de tractar, les tècniques del rigattino i del puntillisme.
Quant a la policromia, es va dur a terme una primera fase de reintegració amb colors a l’aigua, i una segona de retoc amb colors al vernís. En el daurat es va utilitzar or en pols de 23 ¾ aplicat mitjançant la tècnica del punteig.
Com a fase final d’intervenció, es va aplicar un vernís de protecció, a base de resines sintètiques de baix pes molecular i totalment estables, mitjançant compressor.