Primeres evidències de presència humana a la península Ibèrica: Alt de Las Picarazas (Andilla, València).
L’alt de Las Picarazas és un jaciment arqueològic localitzat a la serra d’Alcotas (Andilla, València). Es tracta d’una cavitat càrstica que conserva un depòsit sedimentari de cronologia plistocena. Les sèries bioestratigràfiques i el paleomagnetisme situen la seqüència del jaciment entre 1.500.000 i 700.000 anys d’antiguitat. Al llarg d’aquest interval s’han identificat diversos episodis de presència humana, el més antic en la base del depòsit en dates d’1,5 milions d’anys.
Estudis tècnics i científics que s’han de dur a terme: excavació arqueològica, restauració de restes òssies, estudi de processos tafonòmics i anàlisi taxonòmica. Estudis geofísics; anàlisi sedimentològica, paleomagnetisme i datacions absolutes per ESR.
Identificació
Denominació: Primeres evidències de presència humana a la península Ibèrica: Alt de Las Picarazas (Andilla, València)
Data: 2013-2020
Entitats col•laboradores: Universitat de València. Griffit University (Austràlia), Institut Jaume Allmera (CSIC)
Coordinació: IVCR+i
Conclusions de la Investigació
El jaciment està proporcionant nova informació sobre l’evolució del clima i el paisatge en aquest lapsus temporal, sobre les característiques i l’evolució de la fauna quaternària i sobre els inicis del poblament humà a Europa occidental.
Publicacions
The Lower Paleolithic site Alto de las Picarazas (Andilla-Chelva, Valencia) (2016). Vicente, M., Martínez Valle, R., Guillem Calatayud, P.M., Garay Martí, P., Pueyo, E.L. i Casabó, J.. Quaternary International, 393. Pàg.: 83-94.
Guillem P.M. i Martínez Valle, R. (2017). Secuencia bioestratigráfica del Alto de las Picarazas (Andilla-Chelva, Valencia) a partir de Arvicolidae. En: Interaccions entre felins i humans. III Jornades d’arqueozoologia. Museu de Prehistòria de València. Vol 26. Pàg. 289-307. Diputació de València.