La caracterització de materials, el diagnòstic de l’estat de conservació dels béns culturals i l’estudi preliminar de productes necessaris per als tractaments de restauració representen unes eines indispensables en les intervencions de conservació o en la documentació de les obres d’interés artístic i històric. D’altra banda, els nous avanços que s’estan desenvolupant en la instrumentació associada a les tècniques de caracterització requereixen una adaptació per a l’aplicació en l’anàlisi i en el diagnòstic del patrimoni cultural.
LABORATORI DE MATERIALS / DEPARTAMENT CIENTÍFIC
ACTIVITATS
Les activitats principals del Departament Científic de l’IVCR+i són:
Estudi tècnic d’objecte
La identificació dels materials i de la tècnica d’execució d’una obra o objecte utilitzant tècniques i metodologies d’anàlisi que no modifiquen els valors històrics i artístics del bé cultural.
La identificació dels materials constitutius i la tècnica d’execució d’una obra és important en diferents àrees de la conservació. La informació generada ajuda a dissenyar metodologies i productes de tractaments de restauració apropiats i a establir les mesures preventives de conservació.
Diagnòstic de l’estat de conservació
Una altra de les activitats que desenvolupa el Departament Científic és l’estudi dels mecanismes de deteriorament dels béns culturals. S’identifiquen els processos que originen la progressiva alteració dels materials constituents, per a determinar els factors de risc i les condicions ambientals que puguen ser origen del deteriorament de l’objecte, cosa que proporciona informació que pot ser emprada en col·laboració amb els conservadors per a establir els tractaments apropiats per a garantir en el temps l’estabilitat i preservació de l’obra o objecte examinat.
Avaluació dels tractaments de conservació i restauració
Una altra de les tasques del Departament Científic és el suport continu al conservador i restaurador en el procés d’intervenció, avaluant l’eficàcia d’un procés d’intervenció sobre un objecte de manera que s’assegure que es du a terme amb efectivitat i seguretat tant per a l’objecte com per al restaurador.
TÈCNIQUES D’ANÀLISI DISPONIBLES
- Espectrostrocòpia de fluorescència de raigs X portàtil amb equip ELIO de Bruker
- Termografia amb equip NEC Thermo Tracer TH9260
- Microscopi òptic Nikon model ECLIPSE 80i amb càmera Nikon DS-Fi1, provist de llum reflectida i polaritzada incandescent i UV, i llum transmesa incandescent polaritzada
- Microscopi electrònic d’escaneig Hitachi S – 3400N de baix buit amb un detector de raigs X acoblat Bruker – Quantax X Flash
- Espectroscòpia infraroja per transformada de Fourier (FTIR) amb un equip Fourier (FTIR) Bruker-Tensor II, amb accessori ATR i microscopi Hyperion 2000 de Bruker associat.
- Espectroscòpia visible Konica Minolta CM-700d
- Càmera d’humitat temperatura CTS C-40/350
- Torre d’assajos mecànics Instron 3400
PROJECTES INVESTIGACIÓ